Història

Societat Musical «La Lira Fontiguerense» La Font de la Figuera (València)

ANTECEDENTS.

Alcoi, abril de 1869.

Dia de Glòria. Desfilada de moros i cristians, de les 12 comparses del band cristià, 6 desfilaven amb tambors i clarins i les altres 6 amb banda de música, les de Real de Gandia, Llutxent, Palma i Ador, Lorcha, la Font de la Figuera i Adzaneta.

Aquest és el primer document que s’ha trobat sobre l’existència i actuació d’una Banda de Música de La Font de la Figuera.

Font d’informació:

Diario parte d’Alcoi, 25 d’abril de 1869

Biar, maig de 1875

L’any 1875, quan es va fundar el ball, vènia a tocar en les Festes de maig a la Comparsa, la banda de música de La Font de la Figuera, i a fi de poder-ho assajar amb la banda i així millor adaptar-se a la mateixa i al seu ritme, anaven algun diumenge al dit poble amb carros, ho assajaven i a la vesprada tornaven a Biar; aquest viatge ho feien per un camí vell anomenat “Camí de la Font” que passa per Fontanars dels Alforins, i que era el més curt, encara que intransitable.

El ball es va estrenar la nit de l’11 de maig de 1875. Es va ballar en primer lloc en la Plaça de la Constitució i va ser un èxit tan gran que el públic demanava que es repetira.
Després es va ballar a la porta del senyor alcalde, es va seguir a continuació a casa del senyor marqués de Villagracia, D. Lluïs Santonja Crespo. Les portes del senyor marqués estaven obertes de bat a bat i aquest els va obsequiar amb un gran convit, als de la Comparsa i també a la banda de música de La Font de la Figuera. A continuació
ho van ballar a casa del capità i alferiz d’eixe any, on també van ser convidats per ambdues.

Font d’informació:

Biar y sus fiestas de Moros y Cristianos 1705-1981

Autor: Melecio Cerdà Conca.

1873-1916: Mestre, José Nadal García

L’any 1916 la banda de música denominada La Lira es constituïx com a Societat Artística Musical La Lira Fontiguerense, legalitzant d’aquesta manera els seus estatuts, juntament amb l’acta de constitució el dia 18-12-1916, en la llei d’associacions de l’any 1887 en el govern civil de València. El seu primer director fou José Nadal Garcia, que estigué en la banda des de l’any 1873.

A finals del 1918, la banda del Vaticà s’unix a la constituïda Societat Artística Musical La Lira Fontiguerense. Per a demostrar aquesta unió  tocaren el pasdoble Tots Junts del mestre Francisco Quevedo Sebastiá, davant de l’Ajuntament amb la presència de les Autoritats.

El primer director d’aquesta unió va ser el mestre Francisco Quevedo Sebastià, substituït el desembre del 1922 per un jove músic de la banda, Fernando Gramage Martínez, que va estar al front com a mestre i director fins a l’any 1967.

Amb ell es va obtindre el primer èxit a les falles de València l’any 1935, després d’aconseguir el 1r.  Premi en el concurs de pasdoble. Posteriorment, s’obtingueren uns altres premis en diferents concursos celebrats a Xàtiva, Alcoi, Albaida…

L’any 1967 a causa de la jubilació de Fernando Gramage, pren la direcció Vicent Jordà Biosca, que va estar al capdavant de la banda des del 1967 fins a l’any 1983.

A partir de 1983 es fa càrrec de la direcció de la Bandaun músic de la mateixa banda,  Jaime Belda Cantavella.  En el 1985, la banda participà per primera vegada en el certamen de música Ciutat de València, on s’obtingué el 2n Premi dela Tercera Secció. En 1986 fou l’any de la celebració del Centenari de l’esmentat Certamen, aconseguix el 1er.  Premi, Medalla d’Or i menció d’Honor ala Secció Tercera, tot això sota la direcció de la mateixa batuta.

En 1988 es fa càrrec de la banda el director José Bacigalupe Serrano, aconseguint el 2n Premi i el premi de Desfilada al Certamen de Cullera. També participà al certamen Ciutat de València obtenint el 2n Premi de la 2a Secció.

En 1989 es torna a fer càrrec de la banda el mestre Jaime Belda Cantavella, participant novament  al certamen Ciutat de València, on s’aconseguí el 1er. Premi i Menció d’honor en la 2a Secció. A finals de juliol d’aquest mateix any, participà en el festival de Bandes d’Innsbruck i Bregenz (Àustria).

A partir de setembre 1989,  Es fa càrrec de la direcció dela Banda VicentPujol Calvo.

Al 1991 pren la direcció Teodoro Aparicio Barberán i sota la seua direcció, en 1992 participa en el Certament Ciutat de València obtenint el segon Premi dela Primera Secció.

A mitjans de l’any 1994 reprén la direcció Jaime Belda Cantavella. Actua durant el més de gener de 1996 al Palau dela Músicade València.

Esta Societat ha organitzat tres cursos de direcció Mestre Gramage durant els anys 1995, 1996 i 1997 amb gran assistència d’alumnes.

És el seu director des d’octubre de 1998 Francisco Javier Martínez Martínez, que a finals de 2001 aconseguix el Primer Premi a l’XI Certamen Nacional de bandes de Música Ciutat de Múrcia, en la 2a Secció.

Des de febrer del 2002 fins a Juliol del 2005 pren la direcció Ramón Calabuig Garrigós. D’aquest període cal destacar la formació de la Big Band  dela Lira Fontiguerense.

Des d’octubre del 2005 el director s’encarregà d’aquesta banda Norman Milanés Moreno.

Des de setembre de l’any 2007 es fa càrrec de la banda Oscar Vidal Belda. A l’octubre del 2007, la banda participa en un acte cultural de referència en la ciutat de Gijón, la inauguració del teatro-auditori de La Laboral. Este acte va ser pensat i dirigit pel Sr. Llorens Barber, amb la col·laboració del nostre mestre Oscar Vidal.

Des de novembre de 2010, agafa la batuta de la banda el Mestre fontí Luis Pedrón Francés, músic d’ aquesta banda. En aquest periode, la banda obté el Segón Premi en la Primera secció del Certamen Nacional de bandes de música ciutat de Murcia a l’any 2014.

Des de Juliol de 2017, es fà carrec de la banda el mestre de Canals David Penadés Fasanar.

Al Maig de 2018, la banda obté el primer premi i menció d’honor al certamen de Diputació València a primera secció.

Al Octubre de 2018 també, la banda participa al certamen autonòmic, obtenint el segon premi a la primera secció al palau de les arts de València reina Sofia.

I en Novembre, realitzarem un viatge a Cantabria on realitzarem un concert a la capital Santander.

Al Agost del 2019, realitzarem el documental València es música al nostre jardí El Verdoso i amb col·laboració de la Diputació de València.

Després de 2 anys de restriccions amb el Covid, el Juliol de 2022, participarem després de 22 anys al certamen internacional de València on aconseguirem el tercer premi a la segona secció.

Actualment manté una escola d’educands de 65 alumnes i la Banda està composta per 100 músics.

A dia de hui, la banda continua oferint Concerts, festivals de Bandes  i actes a la seua localitat, així com a altres poblacions.

Abril 2023.